dijous, 18 d’abril del 2013

Plaça del Milcentenari, l'Església del Carme i el Misteri de la Llum

Damunt del Puigmercadal, i inclòs dins del casc històric de Manresa, ens trobem la Plaça del Milcentenari i amb aquesta l'Església del Carme. Aquest tàndem cultural i arquitectònic és digne de visita ja que des d'allà podem acostar-nos a una mena de balconada que ens dóna la visió de la plaça dels Infants i part de les muralles.

La Plaça del Milcentenari rep el seu nom de la cel·lebració dels mil cent anys de Manresa com a ciutat al 1989, un esdeveniment que bé mereix dedicar-li un espai a la vila. Tot i que la vila de Manresa ja existia anteriorment a l'arribada dels romans, aquest li van donar el nom de  Minorisa, no va ser fins ja temps de Guifré el Pilós, quan l'any 889 el nom de Manresa apareix documentat al Privilegi d'Odó, signat a la ciutat d'Orleans. Vegeu més.


 A la plaça del Milcentenari trobem una gran explanada que sovint s'ha convertit en aparcament públic donada la poca oferta d'aparcaments que disposa el centre de Manresa. A més hi trobarem també un alberg de juventut amb bona afluència d'estudiants arribats de tota Europa.

Pel que fa a l'Església del Carme... es pot dir que és un dels temples més importants de Manresa, si no és el més important. L'Església del Carme va ser l'escenari de l'aparició de la misteriosa llum que va arribar des de Montserrat:

Manresa té un riu però la seva aigua és massa salada perquè ve de les mines de sal de Súria, Navàs, Sallent... així doncs els manresans havien de procurar-se l'aigua potable d'una altra banda. Això va fer que, per ordre del rei Pere III, es construís una sèquia que desviava l'aigua del riu Llobregat fins a Manresa. Aquesta idèa no va agradar al Bisbat de Vic que va fer que s'excomuniqués a la vila de Manresa i els seus habitants. En una missa va ocòrrer un fet insòlit que semblava tot un senyal diví: una misteriosa bola de llum va baixar volant des de Montserrat i es va posar al vitrall de l'Església del Carme. Aquest fet es va considerar com un senyal diví de perdó per la construcció de la sèquia, cosa que va comportar l'aixecament del càstig i ex-comunicació de Manresa i veneració del fet per sempre més.

Sobre aquesta llegenda hi ha qui diu que es tracta d'un avistament OVNI, doncs per tots és conegut que Montserrat és un lloc de freqüents avistaments OVNI, i és que la història de Montserrat amb tot tipus de fenomenologia fora del que és corrent és una constant. Cada 11 de cada mes, es fan trobades d'aficionats a la ufologia que es reuneixen per veure si succeeix cap avistament. A aquestes trobades les anomenem: Alerta Ovni.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada