diumenge, 21 d’abril del 2013

La Seu

Manresa és una ciutat amb una història religiosa més que palesa. Una bona prova és la Casa dels Exercicis, on es troba la Cova on St. Ignasi va tenir la seva experiència mística, ò, per exemple, l'Església del Carme, que va ser escenari del miracle del Misteri de la Llum. A part d'aquest dos grans referents i de innumerables capelles i esglésies, i -més recentment mesquites (encara que no formin part d'un patrimoni historico-religiós)- no podem deixar de numerar dins del gran patrimoni manresà La Seu.

La Seu és una catedral situada al capdamunt del puig que conté el centre històric de la vila. Podem veure l'edifici de manera imponent tot donant la benvinguda a tot el que arriba a Manresa per la banda sud i des del seu privilegiat balcó es divisa el riu Cardener, la carretera de Manresa a Abrera, l'estació de la RENFE, el turó de Sta. Caterina,...

La Seu compta amb un parc al qual s'accedeix des del centre, pel darrera de l'Ajuntament, pel camí on està el Registre Civil i on estaven els antics jutjats. El parc suposa tota una gran superfície on, en dates assenyalades, s'instal·len mercadets i es cel·lebren les festes pròpies de la vila.

La Seu inicialment es va construir a l'època romànica (s. IX) i ha sofert diverses remodelacions que l'han anat transformant al gòtic (s. XIV), al neogòtic, i tot un seguit de reformes a mida que calien manteniments o l'edifici sofria els efectes de les guerres que s'han anat esdevenint a Manresa.

Tots els detalls sobre l'arquitectura i la història es poden consultar al web que La Seu. Seguiu aquest enllaç

En la meva vida com a Manresà vaig tenir ocasió de visitar la Seu per dins i gaudir en altres ocasions dels seus voltants i de les magnífiques vistes que des del Puigcardener hi han del riu i demés voltants del sud de Manresa. Testimoni de les meves aventures per aquell indret són aquestes fotografies:


Imponent imatge nocturna de la Seu. Sense comentaris.


Detall lateral de la Seu.


Finestra d'estil Gòtic.


Marques a la pedra. Testimonis dels construcors. Per amants de la masoneria.


Porta gòtica.


Vista general de l'estació de la RENFE des de la Seu.


En primer terme, l'antiga fàbrica de l'Aranya, actualment sense producció i amb l'intent de reconvertir-se en equipament popular. A la façana corvada hi ha una mesquita.



Estupenda foto postal de la Seu i monòlit d'homenatge.


Les vistes des del parc de la Seu arriben fins al barri de la Balconada. A peu de foto tenim el Pont Vell.


Les Escodines des de la Seu.


El Camí de la Cova i la Casa dels Exercicis.


Les vies del tren i la carretera que ens porta cap a les fàbriques Blanca i Vermella.


El Pont Vell.


La Seu des del camí de pastors, continuació del Carrer del Peix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada