divendres, 19 d’abril del 2013

La Cova i la Casa dels Exercicis

Potser amb aquest article arribem a una de les joies de la corona d'aquest blog, a més que amb aquest post tornem al Barri de les Escodines després d'haver passejat per altres indrets de la Manresa urbana. Sens dubte estem parlant d'un dels referents de Manresa i que sense aquest, molt possiblement Manresa no figuraria dins del mapa-mundi cristià amb la presència que té.

Sant Ignasi de Loyola era un monjo d'origen vasc que, entre altres viatges espitiruals, va fer una estada a Montserrat i des d'on va arribar a Manresa on s'hi va estar més temps del que tenia previst. A Manresa es va refugiar a una cova que actualment està sota el Barri de les Escodines, dins d'aquesta cova va tenir l'experiència mística que el va dur a escriure el llibre d'exercicis. Les seves visions i investigacions són objecte d'estudi i el seu reconeixement com a Sant és el que fa que sigui tant venerat a Manresa, fins al punt d'haver construit la Casa dels Exercicis just al damunt de la Cova on St. Ignasi va viure la seva experiència mística. Més informació sobre St. Ignasi i la Casa d'Exercicis seguint aquest vincle.

A continuació deixo unes fotografies de la magna obra d'arquitectura que és la Casa dels Exercicis.


La Casa dels Exercicis des del Camí de la Cova.


Detall a l'edifici particular que hi ha al número 8 del carrer de la Cova. Aquest carrer porta des del camí de la Cova fins al Pont Vell. Personalment penso que és tot un privilegi poder dir que hom és propietari o que viu en un edifici situat en aquest emplaçament. Em refereixo a que és un lloc singular, únic i històric.


Detall del carrer de la Cova. Camí amb algunes escales, sinuós, amb empedrat històric que s'ha vist trepitjat per generacions i generacions de Manresans que han seguit el seu traç per poder anar des del Pont Vell al camí de la Cova i viceversa. Pedres de la terra Manresana avui formen murs que flanquejen el carrer.


Placa del Carrer de la Cova. El mur de la finca porta aquesta placa penjada amb el mateix orgull amb el que se sent veïna de la Cova.


La Cova. Avui dia amb reixes i suportant la faraònia construcció de la Casa dels Exercicis. Aquesta és la Cova on va viure St. Ignasi.


La Cova amb més detall.


Façana lateral de la Casa dels Exercicis. Detalls sense cap mena de desperdici. Si teniu ocasió d'anar a Manresa i admirar aquest edifici, no perdeu detall de cadascuna de les escultures que ornamenten aquest edifici.


El pas del temps... 


Façana de l'entrada. Una autèntica obra d'art i accés principal.


A la dreta, la Casa dels Exercicis. A l'esquerra, La Seu.


Evocadora imatge de dos referents de Manresa: La Seu i el Pont Vell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada