Des de sempre el Barri de les Escodines, tot i ser un barri històric i amb la personalitat pròpia d'aquests tipus de barri, sembla que ha quedat una mica aïllat del que és la Manresa urbana. L'origen agrícola i la recent immigració, han fet que Les Escodines quedin apartades del centre formant un arrabal més que un barri més.
Però si hi ha un element que ha fet que Les Escodines hagin quedat aïllades de la resta de Manresa aquest ha estat la via de St. Ignasi. Aquesta via ha fet de frontera natural i, en certa manera, ha separat les "dues Manreses" històriques. Això ha quedat parcialment solventat amb la construcció de la tan ansiada pasarel·la que hi ha actualment. Però, l'entrada d'avui no ve a fer referència a la Pasarel·la, si no a la Baixada dels Drets. Aquesta singular via és la que ha permès la comunicació més directa entre les Escodines, la Via de Sant Ignasi i Casc Històric.
La Baixada dels Drets té el seu començament a la pròpia via de Sant Ignasi i s'enfila tot pujant per un vessant del Puigmercadal, fins arribar a la cruïlla del Carrer de Sobrerroca amb el Carrer del Joc de la Pilota, deixant a mà dreta la imponent Torre del Portal de Sobrerroca, vestigi de la porta que donava accés a la Vila amurallada de la Manresa medieval. El seu nom fa referència als Drets de l'Home promulgats dins de la Revolució Francesa (precursors dels Drets Humans) i per poder accedir des de la via de Sant Ignasi fins al Carrer Sobrerroca s'ha via de fer una via de pujada ràpida, així és com l'arquitectura urbanística d'aquesta via és en forma de rampa esglaonada sobrelevada del nivell original. Des de les finques que flanquegen la Baixada dels Drets, apareixen diverses escalinates que dónen accés des dels portals fins a la part central de la via (la rampa esglaonada).
La Baixada dels Drets (per a què no dir-ho) té un aspecte demacrat que en ocasions pot tenir l'encant dels barris antics en que els personatges que hi viuen formen part d'un univers paral·lel en el que no cal que mengin ni treballin, només existeixin. Personatges d'un estil de vida lunfardo que sempre els veuràs al carrer, com sortits d'un còmic de Makinavaja. Deixant de banda la hipotètica fauna d'un barri antic, la població que acostuma a deixar-se veure per la Baixada dels Drets és una amalgama de Manresans, turistes i, sobretot, gents d'origen Magribí que formen part de la clientela habitual dels bars que s'han reconvertit en espais de reunió de gent d'aquest origen.
La Baixada dels Drets. A la dreta, finca semiabandonada que contribueix a donar un aspecte sòrdid que, a l'hora, li dóna l'encant dels barris de lunfardía i bohèmia. A la dreta, una pensió que ben bé podria ser refugi de moderns bandolers com d'estudiosos de la religió.
Vista de la Plaça de St. Ignasi (Les Escodines) des de la vorera de La Baixada dels Drets.
Vista parcial de la Plaça de St. Ignasi i, al fons, la boca de la via de La Baixada dels Drets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada