dimarts, 16 d’abril del 2013

el Passeig de Pere III de Manresa

Si hi ha una via a Manresa que faci d'eix vertebrador de la vila aquesta és el Passeig de Pere III, conegut senzillament com El Passeig.

Amb una disposició de "rambla" (amb vorera central i dues calçades laterals pels trànsit, és nervi viari i comercial de Manresa i punt de trobada obligat per tots els veïns de Manresa que van al centre a fer compres, fer ús dels espais lúdics, restaurants... o, senzillament, passejar pel plaer de passejar.

El Passeig consta de tres trams ben diferenciats: des de la Muralla fins al Carrer Àngel Guimerà, des d'aquest fins la Plaça d'Espanya, i des de la plaça d'Espanya fins a la Carretera de Vic.

Al primer tram ens trobem que les calçades laterals a "la rambla" són pràcticament peatonals i només circulen alguns vehicles de serveis i d'alguns veïns, però el trànsit és pràcticament inexistent, i millor així perquè és el tram on i trobem gran nombre de comerços de marca, la Sala Kursaal, el Casinet alguns restaurants i... i... les cadires de lloguer. El temps que vaig estar vivint a Manresa vaig veure que hi havien una sèrie de cadires on la gent hi podia seure tot pagant una petita taxa a la propietària de les cadires. Recordo que la senyora que gestionava aquest servei era ja molt gran i actualment desconec si encara es manté el servei o no ja que vaig llegir en un diari que la senyora estava per retirar-se. Sigui com sigui, les cadires de lloguer del Passeig han format part de la història de Manresa i, a l'igual que les que hi havien a les Rambles de Barcelona ciutat, aquestes mereixen tot el reconeixement.




Doncs a mida que anem pujant Passeig amunt, ens creuem amb una de les artèries comercials més importants de Manresa: el Carrer Àngel Guimerà. Aquest carrer mereix una entrada per sí sol i ara em limitaré a esmentar-lo com a línia divisòria dels dos primers trams del Passeig, ja que aquí comencem el segon tram. La caminada per aquest tram ens porta a una sèrie de comerços, un cinema, restaurants, centre de jardineria, farmàcia, galeries comercials... tot un seguit de locals que ben bé poden satisfer les necessitats bàsiques i d'oci d'aquell que vol sortir un dissabte a trencar la rutina setmanal. Així, tot amunt, ens enfilarem cap a la Plaça d'Espanya on tenim, entre altres, l'Oficina de Correus de Manresa.




La Plaça d'Espanya és una immensa glorieta que compta al seu interior amb un bar restaurant muntat en una mena de quiosc i un parc per la canalla. A partir d'aquest punt parlem ja del tercer tram del Passeig, en que comptarem amb un petit tram desprovist d'activitat comercial però sí amb xurreria, i després d'una petita cruïlla ja entrarem en la darrera zona comercial del Passeig, amb tota l'oferta de compres diverses i gastronòmica i hostelera. Arribats a aquest punt ens topem amb la Carretera de Vic que marca el final del recorregut del Passeig de Pere III: referent de Manresa i de tots els Manresans.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada