dilluns, 23 d’agost del 2021

Les Bases de Manresa



 Un moment històric dins de la ciutat de Manresa va ser quan van tenir lloc Bases per a la Constitució Regional Catalana, conegudes com Les Bases de Manresa. Va ser un document proposat com a consitució autonòmica i que va suposar el principi del catalanisme polític. La data d'aprovació del document va ser el 27 de març de 1892 i algunes de les figures destacades en la redacció i aprovació van ser Josep Torres i Bages, Lluis Domènech i Muntaner, Enric Prat de la Riba ò Josep Soler i Palet


Amb un perfil que podia suposar el principi del nacionalisme conservador, les Bases de Manresa miraven de recuperar el Sistema Constitucional Català; recuperant autonomía en molts aspectes regionals, tals com el dret català; la normalització de la llengua catalana en les relacions institucionals, i establint les funcions que havien de romandre com a funcions de l'estat central (defensa, infraestructures, relacions internacionals...). El que avui coneixieríem com estatut d'autonomia que en certa manera també comprometia el mode en què podia gestionar-se Espanya; ja que encara que no es parlés sobre el règim de monarquia o república, sí que s'establia la proposta de que des de l'estat central hi hagués una separació de poders: legislatiu, executiu i judicial.


Per conèixer més sobre les Bases, els ideòlegs, context històric... us deixo uns enllaços per ampliar informació. Amb aquest article us vinc a acostar perquè a la ciutat de Manresa hi ha una avinguda amb el nom -ciutat escenari del moment històric- i, una mica, voler despertar-vos l'interès per saber quina és l'herència que tenim avui dia d'aquell moment.


A aquest article hi trobereu un parell de fotos il·lustratòries de l'avinguda, de redacció pròpia.


Les Bases de Manresa a Wikipedia


Web Les Bases de Manresa


Decàleg de les Bases en el català d'aquella època.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada