dilluns, 2 d’agost del 2021

Església de la Montserrat

No gaire lluny del centre, a la zona on estan els jutjats nous, tenim aquesta església consagrada a la Verge de Montserrat.


Ubicada a la plaça amb el mateix nom, aquesta església de façana austera i a dos vents, és un vestigi que ens transporta a l'any en que va començar la seva construcció el 1887, de la mà de l'arqutecte Pere Samsó i Heres, i inaugurada el 1906. Durant la Setmana Tràgica va sofrir un incendi i es va refer la construcció el 1932 afegint un cambril obra de Josep Firmat i Serramalera; i decorat pel pintor Federico (potser Francesc?) Vidal i Gomà. 

La façana de l'entrada consta d'una porta amb arc superior i un rossetó. A la façana que dóna al carrer d'Arbonès hi han quatre finestralls i altres obertures, i una mena de porta sense ús, sense que en conjunt aparentin tenir cap ordre estètic.


Malauradament sovint es troba tancada i pel que sembla no té actualment ofici. Si busqueu imatges a Google el més segur és que us trobeu moltes imatges de la Basilica del Monestir de Montserrat en lloc de l'església que ens ocupa, a Manresa.


Us deixo unes fotografies fetes per mi dels exteriors i de l'entorn, de la plaça i carrers adjacents. Dels voltants sí que m'agradaria destacar els equipaments públics com, per exemple, l'edifici destinat al Conservatori i la plaça que continua des del carrer Ignasi Balcells, i que bé han batejat amb el nom de plaça de la Música. Destacar també que pel carrer que arrenca des de la mateixa Església de la Montserrat i que porta per nom Carrer de Santa Maria, aquest ens porta al carrer de Talamanca (plaça Gispert) i aquest ens du a la cantonada amb el Carrer d'Òdena, que tanca un altre edifici a remarcar com és el Claustre de les Caputxines de Manresa; que bé mereixeria un article. A la mateixa plaça de la Montserrat també trobem la seu de la Comunitat de Sant'Egidio a Manresa, anomenada com Casal de la Pau.

Plaça de la Montserrat

Al final també trobareu uns enllaços de la bibliografia emprada i per poder ampliar informació. Esperem sigui l'article del vostre interès. 






Fitxa de patrimoni al Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya


Entrada dedicada a la Wikipèdia en Català


Comunitat de Sant'Egidio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada