dissabte, 30 de setembre del 2017

Maurici Carrió i Serracanta

Avui us portem la història d'un heroi del barri. Un heroi de gesta èpica i del qual el barri pot sentir-se orgullós. Parlem de'n Maurici Carrió i Serracanta.

En el temps en que les tropes de Napoleó es van fer més enllà dels Pirineus i van envair la península Ibèrica, a terres de l'Espanya de l'època van trobar resistència que va fer front en diverses batalles i de les quals se n'han explicat mil i una històries. Era el temps en que el bandolerisme va actuar com a guerrilla i van néixer els mites de Curro Jiménez o el Timbaler del Bruc, epopeia que li devem  en certa manera al personatge il·lustre que avui tractem.



En Maurici Carrió i Serracanta era nat al barri de les Escodines, un indret rural fora els murs de la Manresa, el 17 de febrer de 1779. Abans de la Guerra del Francès ja va iniciar la seva carrera militar com a timbaler. Ja en la Guerra del Francès, el 1808, participa en la Crema del Paper Segellat napoleònic a Manresa i en la batalla del Bruc del 6 al 14 de juny del mateix any.

Va ascendir al grau de capità gràcies a la Junta Suprema de Catalunya, a les ordres del Baró d'Eroles. El 1820 es rebel·là contra el govern constitucional i, perseguit, es posà a les ordres de la Regència d'Urgell, que l'ascendí a tinent coronel.

L'any 1826 es retira, però intervingué en activitats carlines. Així, el 1827, participa en la Guerra dels Malcontents que sorgeix dels que consideren massa suau la repressió política de Ferran VII, i el 1834 fou empresonat.

En ésser indultat, es dedica a la seva professió d'agrimensor i a escriure. El 1859 escriu Relación, sobre els fets del Bruc, que contribuí a convertir-los en llegenda.

Morí a Manresa el 2 de juny del 1859. En memòria seva Manresa el té nomentat personatge il·lustre i li ha dedicat un carrer prop del centre, amb cantonada al Carrer Àngel Guimerà.

Fonts: Maurici Carrió i Serracanta a la web de l'Associació de Veïns de Les Escodines,  Wikipèdia en Català i Enciclopèdia Catalana


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada